Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Múzeumok éjszakája 2011

2011.07.07

A Rétközi Múzeumban és környéke, másodszor volt helyszíne az országos programnak. A kidobolást követően már sokan nézelődtek a múzeumban és környékén.

A múzeum udvarán és környékén a „Kisvárdai kisvásárban” a mézeskalácsos mellett különféle kézműves termékeket is lehetett vásárolni. Az íncsiklandozó illatoknak, pedig nem lehetett ellenállni. Volt itt lapcsánka, krumpli lángos, töltött káposzta. A régi, hagyományos ízeket kedvelők megkóstolhatták a különféle népi ételeket, finomságokat a penyigei asszonyoktól. De sikerük volt a helyieknek is, az Egészségmegőrző s az “Életet az éveknek” Nyugdíjas Klub tagjai által készített finomságoknak is. 

Rendhagyó tárlat

Bent a múzeumban, Dr. Vofkori Mária történész–múzeumigazgató köszöntőjét követően, Kozma Péter országgyűlési képviselő üdvözölte a megjelenteket. A város polgármestere, Leleszi Tibor, beszédében méltatta a nagyszerű összefogással megvalósult programot. Szikora Tamás, Munkácsy–díjas, Érdemes Művész kiállítását, Balogh Géza festő–és szobrászművész nyitotta meg s tartott rendhagyó tárlatvezetést. Szikora Tamás nyíregyházi születésű 67 éves festő. Képei megtalálhatók a Ludwig Múzeumban, Pécsett a Modern Képzőművészeti Gyűjteményben és a párizsi Cité des Arts-ban. A kiállításon zenéltek a Weiner Leó Alapfokú Zene–és Művészeti Iskola tanárai és növendékei.Szikora Tamás festészete a lírai absztrakt gesztusfestészettől a konstruktív felépítésű, szakrális szimbolikát is magában rejtő, jellegzetesen egyéni képi világot teremtő „doboz-geometriáig” ível. Gyűrt anyagokból, papírokból, szövetdarabkákból s egyéb tépett anyagokból szerveződő képei az egymás fölött elcsúszó, érzékeny festőiségű felületrétegek áttűnéseiben idő- és térérzékelésünk költői metaforáiként jelennek meg.

Majd beindult a „nagyüzem”, a múzeumban. A rendezvény szabadtéri, tervezett programját az időnkénti záporeső, bekényszerítette a múzeumba. 

Választékos programok

Az ajaki Kaláris néptánccsoport kedvcsináló műsora várta az érdeklődőket. A múzeumban, síppal, dobbal, nádi hegedűvel – a kisvárdai Liget kék együttes műsora aratott sikert. A Tündérmuzsika – énekes–táncos–mondókás kalandozás a gyerekeknek adott örömteli perceket, Bumberák Majával. Ezt követően meglepetés kiállítás várta a múzeumi éjszakai program résztvevőit. Megtekinthették az 1900–as években a falunk élők életét, népviseletét makettokon bemutató kiállítást. Népdalcsokrával méltán aratott nagy sikert az Ajaki Pántlikás Népdalkör. Balogh Géza, festő– és szobrászművész és Dr. Nagy Judit a Kisvárdai Rotary Club elnöke adta át „Kedvenc Múzeumi tárgyaim” címmel meghirdetett rajzverseny nyerteseinek a díjakat.

 Kerek az én szoknyám alja, népviseletek divatbemutatója az Igrice Néptáncegyüttessel. Majd „A Csurkától a pacsirtakontyig” – hajfonatkészítő verseny s népi hajfonási bemutató követett. A Görice zenekar húzta a talp alá valót kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a Járd ki lábam, járd ki most!– táncházban. A kora estétől, (hat órától–sötétedésig) a pulyasarokban, gyöngyfűzés, papírhajtogatás és rajzolás várta a gyerekeket. Bárki lefotóztathatta magát kisvárdai népviseletben.  

A rendezvény sikere nagyszerű összefogással valósult meg. Külön ki kell emelni a rendezvény kiemelt támogatóit, a Város Önkormányzatát, Kisvárdai Rotary Clubot és Zámbó Istvánt.

Vincze Péter

 

 

A mappában található képek előnézete Múzeumok éjszakája 2011