Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hinako karácsonya

2010.09.02

Kisvárda - A Kisvárdán tanuló japán cserediáknak különleges az idei ünnep távol a hazájától.

Hinako Takeuchi, a Kisvárdán tanuló cserediák számára különleges lesz a karácsony. Távol a szüleitől ünnepel, ugyanakkor a 16 éves középiskolás alapvetően másként éli meg a jeles napokat, mint a mostani házigazdái.
– Nálunk otthon kicsit másképp történik minden. A karácsonyfát december első vasárnapján díszítjük fel. Anyukám megrendeli a tortát és ajándékot veszünk egymásnak – idézte fel tapasztalatát Hinako. – Toshi, a kistestvérem szereti a saját ajándékait becsomagolni, mert utána szereti őket kibontani, és azzal is szeret engem húzni, hogy ő több ajándékot kapott.

Szenteste elénekeljük a kis Jézusnak a „Boldog szülinapot”, és a testvéremmel együtt elfújjuk a gyertyákat. Másnap reggel mielőtt mindenki elindulna munkába, iskolába, együtt bontjuk ki az ajándékokat. Néha néhány külföldi barátunkkal házról házra járunk és karácsonyi dalokat énekelünk a szomszédoknak angolul.

Japánt buddhista országnak tartják, pedig népességének többsége ateista: 120 millió lakosának 1 százaléka keresztény. A karácsonyt december 25-én ünneplik, de nem nemzeti ünnep. Az emberek munkába mennek, a diákok iskolába – olyan ez is, mint minden más hétköznap.

– A karácsony ünneplése Amerikából került át Japánba, csakúgy, mint a Halloweené. A legtöbben nem ismerik igazi jelentését, tartalmát – van aki úgy gondolja, hogy a Mikulás születésnapja. Novemberben az emberek elkezdik megrendelni a karácsonyi tortát (ami körülbelül 15-24 cm átmérőjű), a cukrászdáknak ilyenkor sok teendőjük akad. A boltokat kis karácsonyfákkal és Mikulás-figurákkal díszítik fel.

Karácsony napján a szülők egy-két ajándékot adnak a gyerekeknek munkába indulás előtt. Ezt a szokást addig tartják, amíg a gyerekek hisznek a Télapó létezésében. Ha már nem, akkor nem kapnak többet ajándékot. Az apa (vagy ha az apa dolgozik, akkor az anya) elmegy a tortáért, és este megeszik. Másnapra elfelejtenek mindent, és a boltok máris az új évre kezdenek el ételeket árusítani.

Iskolai készülődés

Japánban a Narai Nemzetközi Keresztény Iskolába járok és a karácsonyra adventkor, december első vasárnapján kezdünk el készülődni. Az iskolában karácsony előtti vasárnap különböző programokat szerveznek, a gyerekek jeleneteket adnak elő és karácsonyi dalokat énekelünk együtt. Ezután a gyerekek ajándékot kapnak az egyháztól, és együtt fogyasztjuk el a karácsonyi vacsorát.