Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hinako

2010.09.02

 Kép – Amikor megtudtam, hogy Kisvárdán tanulok egy évig cserediákként, azt sem tudtam, hol van Magyarország – vallotta be töredelmesen Hinako Takeuchi. A tizenhat éves középiskolás édesanyja amiatt aggódott az indulás előtt, hogy biztonságos országba engedi-e el a lányát. Többször felhívta Narában a Rotary Club ifjúsági felelősét amiatt, hogy változtathatnak-e az úticélon. Mindig azt a választ kapta, hogy ne aggódjon, biztonságos helyre kerülök.

– Egy régi barátunk magyar férjénél vettem magyar órákat, közben a kisvárdai Rotary Club ifjúsági felelősével, dr. Nagy Judittal kezdtem el e-maileket váltani. Az első e-mailt a tanárom segítségével magyarul írtam, és így azt a hamis benyomást keltettem, hogy már jól beszélek magyarul.
Azóta eltelt három hónap, és a jelek szerint Hinako remekül érzi magát.

– Japánban még azt hittem, egy hónapot nem fogok kibírni, ehhez képest imádok itt lenni. Szeretem Kisvárdát, és már vannak kedvenc helyeim is. Nagyon szeretek a magyar anyukámmal és a magyar kishúgommal elsétálni a várba, a boltba, akárhová.

A nyelviskolában tanulom a magyar nyelvet, és kétszer-háromszor olyan gyorsan haladok, mint Japánban. A nyelvi fejlődésen kívül hozzászoktam az ételekhez (már jól tudom használni a villát és a kést is), megszoktam, hogy megpuszilnak (Japánban mindig csak meghajlással köszöntjük egymást), és már a kíváncsi szemek sem zavarnak annyira.

Szeretem a magyar családom. Néha még azt is megkérdezik tőlük, hogy örökbe fogadtak-e engem. „Mindkettő a tiétek?” – mára ez lett az egyik kedvenc magyar mondatom. Találkoztam több Magyarországon tartózkodó cserediákkal is (brazilla, mexikóival, tajvanival, amerikaival...). Mindenki azt kérdezi, nincs-e honvágyam. Őszintén mondom, hogy nincs. Persze néha hiányoznak a szüleim, amikor nagyon fáradt vagyok, de pozitívan gondolkodom, túlteszem magam rajta hamar.Kép

Egyébként a Rotary nélkül nem élvezhetném ezt a lehetőséget, ami sok ajtót kinyitott a számomra. Más programok jóval drágábbak és a Rotary szabályainak a legkönnyebb megfelelni. Még Olaszországba is elvittek, és hamarosan Bécsbe is eljuthatok. A Rotary Club értünk, tizenévesekért dolgozik, anélkül, hogy bármi ellenszolgáltatást kérne ezért. Fizettek értem, pedig nem ismertek személyesen, és ezért teljes szívből hálás vagyok.

Híd szeretne lenni

Japánban nem nagyon ismerik Magyarországot. Csak egy a nagyon távoli országok közül valahol messze Európában. Amikor olyan sokan kérdezték tőlem, hogy hol helyezkedik el, és miért pont oda megyek, rájöttem, hogy otthon majd én lehetek a híd a két ország között. A Rotary azért engem küldött ebbe az országba, mert tudta, hogy én leszek a legjobb erre a feladatra – és büszke vagyok erre – mondta Hinako Takeuchi.

 

 

                                 A Takeuchi család

 

Kép

 

Magyar családdal.

 

A mappában található képek előnézete Almaszedés Tornyospálcán (Hinako)