Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


I. KÁRPÁT-MEDENCEI NÓTÁS TALÁLKOZÓ

2011.10.27

 

p1010998.jpg

 

Szeretettel köszöntök minden résztvevőt, vendéget magam és a Kisvárdai Rotary Klub tagjai nevében.

 

„Nem élhetek muzsikaszó nélkül”

 

Mondja a nóta, és milyen igaz. Életünket akaratlanul is végig kíséri a zene, a dallam. Énekelünk örömünkben és bánatunkban. Dallal altatjuk gyermekünket, zene szól a lakodalomban és énekkel siratjuk szeretteinket. S még sorolhatnánk az élet fordulóit.

 

A magyar népzene, népdal nemzetünk kultúrájának kiemelkedően fontos része, a magyar lélek művészi kifejeződése, melynek gyökerei évezredekkel ezelőttre nyúlnak vissza, és egészen a 19. századig szájhagyomány útján maradt fenn.

 

De hallunk ma esete magyar nótát is, amely már egyéni szerzőktől származó újkori dal. Magyar nótáink különlegesen szépek és igényes dallamúak, értékes szöveggel. Igazi gyöngyszemek.

 

Életünk minden rezdülését végigkíséri a zene, dúdoljuk a szívünkhöz legközelebb állót.

 

Nem kisebb célt tűztünk magunk elé, mint bemutatni, ápolni és népszerűsíteni ezt a zenei műfajt.

 

Régi magyar szavaink jó részét is már csak dalainkban őrizzük. De éljünk bármely ország határai között, a  magyar dal összetart minket.

 

Ezért is karolta fel a Kisvárdai Rotary Klub olyan lelkesen Kádár Zsuzsa kezdeményezését, hogy a magyar népdal és magyar nóta népszerűsítésére és kedvelőinek örömére határokat átszelő nemzetközi nótaestet szervezzünk Kisvárdán, célunk szerint először, de nem utoljára.

Köszönjük Kádár Zsuzsának ezt a kezdeményezést és a rengeteg munkáját.

 

A Rotary Klub részére kiemelkedően fontos a határokon átívelő barátságok ápolása. És hát a dal sem ismer határokat! Erre láthatunk példát ma este a magyarországi, kárpátaljai, felvidéki, vajdasági és erdélyi előadók legszebb dalain keresztül, melyhez mindenkinek nagyon jó szórakozást kívánok.

 

Pintérné Dr. Székely Erika

 

 

A mappában található képek előnézete I. KÁRPÁT-MEDENCEI NÓTÁS TALÁLKOZÓ