Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csereprogram 2012

Exchange students 2012:

Jean -Baptiste - BELGIUM

Marie - DÁNIA

Jetut - TÖRÖKORSZÁG

Cheryl - INDIA

9th July Monday KISVÁRDA

11.00    Meeting at Vár Nyelviskola, introductions (Power point presentations),

short talks about Kisv. sights, – Interviews

Town tour (museum, library, churches, castle, cemetary, town hall)

10th July Tuesday SÁROSPATAK, SÁTORALJAÚJHELY, TOKAJ

North-East Hungary, mountainous part of Hungary

Sárospatak: Small Ceramic factory. 

Meeting Nyíregyháza exchange student, Wang Zhengxin from the USA.

Meeting RC Sátoraljaújhely members, Fábrikné Király Klára YEO, Géczi Ágnes, YEO and Lea Benarey-Meisel, Sátoraljaújhely exchange student from Germany, host family and Hungarian exchange students; a walk in Sárospatak Castle; Reformed Secondary school, Sátoraljaújhely – town centre, bobbing, Tokaj, a famous wine-growing area: visiting Nagy Judit’s  cellar and eating fish soup at Bonchida csárda.

Meeting Tari Annamária RC Budapest-Sasad

11th July Thursday SÓSTÓ

Recreation area: Sóstó trip (swimming, zoo,)

12th July Wednesday NYÍREGYHÁZA CENTRE

The county capital: Nyíregyháza centre, main sights, Jósa András Museum, shopping

13th July Friday KISVÁRDA

09.30  Kisvarda swimming pool

The students give interviews about their experiences in Hungary.

14h July Saturday

Travel to Budapest

Rotary Short Term Programs

Kedves Érdeklődő Barátaink!

A Rotary Short Term Program az európai és néhány azon kívüli rotary club nyári kéthetes tábora, amelyre kölcsönösségi alapon hívjuk, és küldjük egymás diákjait. A táborban általában közel azonos korú fiatalok vesznek részt, országonként legfeljebb egy fiú, és egy lány. Az ottani programot felnőtt rotary tagok szervezik és felügyelik.

A kéthetes program egyik részében többnyire családoknál töltik az időt a diákok, a másikban közösen szállodai, vagy tábori körülmények között.

A táborok többsége odakinn költségmentes, azt a fogadó ország klubjainak keretéből, valamint a kiutazók által az otthon befizetett pénzéből fedezik. A tőlünk kiutazók hozzájárulása 25.000.- Ft/fő, melyet a Rotary központi számlájára kell befizetni. Mi ebből finanszírozzuk a kiutazással kapcsolatos szervezési és adminisztrációs költségeket, valamint részben a hozzánk érkezők programját.

A kiutazáshoz szükséges kiadások a részvevőket terhelik. Az utazás általában repülővel történik. A külföldi partner a célállomáson várja a részvevőket, visszautazáskor oda elszállítja őket.

A zsebpénzen kívül néhány esetben egyéb kiadásokra is kell pénzt vinni. Ezt minden tábori program részletesen tartalmazza.

A Rotary Short Term Programban való részvétel feltételei:

  • Minden érdeklődőnek egy Rotary Klub ifjúsági felelősén keresztül kell intéznie a jelentkezését. A WEB-re történő kiírást követően mielőbb jelentkezni kell a területileg illetékes valamely Rotary Klub ifjúsági felelősénél, aki a szervezőknél előzetesen lefoglaltatja a választott utat. Amennyiben a külföldi partner előzetesen tud helyet foglalni, azt jelezzük az ifjúsági felelősnek és megkezdődhet a szükséges adminisztrációs munka - a dokumentumok kitöltése.
  • Azok vehetnek részt, akiket a klub kiutazásra javasol és ezt a jelentkezési lapon az elnök és az ifjúsági felelős aláírásával hitelesíti.
  • A jelentkezőnek, illetve Családjának vállalnia kell a Magyarországon szervezendő hasonló rövid utas két hetes programban a rendezvényre érkező külföldi cserediák fogadását és ellátását EGY hétre. Ez alól csak az kaphat kivételt, akinek a kiutazása egybeesik a hasonló táborral, a "Hungarian Bridge"-el.

Az AF-eket 4 eredeti példányban kell kitölteni minden jelentkezőnek, és a kitöltés után alá kell írnia a klub elnökének, az ifjúsági felelősnek, és a megfelelő helyen a jelentkezőnek is (a YEO District Chairman: Kertész Béla). Minden jelentkezési lapon legyen fénykép is, ez szintén elvárás a külföldi klubok részéről.

A kitöltött jelentkezési lapokat a klub ifjúsági felelőseinek minél előbb postázni kell az úttal foglalkozó Takáts György short term coordinator címére.
Az útra való jelentkezési lap kiküldése nem jelenti automatikusan a jelentkezés elfogadását. Mi összegyűjtjük és elküldjük a jelentkezési lapokat a cél országba, de a végleges elfogadást az jelenti, ha a szervező klub írásban visszaigazolta a fogadást, és megadta a fogadócsalád/klub elérhetőségét. Bizonyos toleranciaszint kell ahhoz, hogy a családok ezt megértsék: várakozniuk kell addig, míg a válasz meg nem érkezik.

Utolsó pillanatban jelentkezők ne nagyon reménykedjenek!   Az előkészítés nagyon fontos, hiszen ha lenne is hely, időbe telik az adminisztráció. ÉPPEN EZÉRT KÉRJÜK, hogy a jelentkezési lapok lehetőség szerint már akkor készüljenek el, amikor a jelentkező elindította előzetes foglalását az Ifjúsági Felelősnél. Ez azért fontos, hogy ha az előzetes foglalás visszaigazolása megtörténik külföldről, akkor máris lehessen postázni a lapokat.
NEM TÁRGYALUNK KÖZVETLENÜL A CSALÁDOKKAL!  A program biztonságát (az utazónak is) a szabályos rotarys szervezés adja. Hiába hivatkozik egy család arra, hogy közvetlenül foglaljunk, szervezzünk, módosítsunk számára, csak az Ifjúsági Felelősökön keresztül fogadunk el mindent.

Az utak elosztása az alábbi elvek szerint történik:

  • Elsődleges szempont a jelentkezések sorrendje. Amint új kiírás, információ van, e-mailen megkapják az Ifjúsági Felelősök és a foglaltsági táblázatban megjelenik az út.
  • Második, az aránylag egyenletes elosztás a klubok között. Nyilván akkor tudunk elosztani utat, ha a klub akar küldeni. Ha bejönnek az előzetes foglalások, és látjuk, hogy valahonnan sokkal több jelentkező van, igyekszünk a kiutazások arányát is ennek megfelelően teljesíteni, de a kisebb klubok egy-két fős igényét egy nagyobb klub ötödik diákjával szemben előnyben részesítjük.