Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Múzeumok Éjszakája 2010.

A Múzeumok Éjszakája kisvárdai programjainak kidobolásával vette kezdetét a Rétközi Múzeumban az első ilyen rendezvény. Mint Dr. Vofkori Mária igazgató elmondta, minden előzetes várakozást felülmúlt a látogatók száma, hiszen nyolcszáz sorszámozott ingyenes belépőt készítettek, ami pillanatok alatt elfogyott, s az este végéig több mint 1500-an vettek részt a programokon. Az érdeklődők tartalmas, igazi értékeket felvonultató lehetőségek közül választhattak.
Az első esemény Szurcsik József festőművész kiállításának megnyitása volt. Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő köszöntője után maga a művész, az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének munkatársa nyitotta meg a kiállítást és tartott rendhagyó tárlatvezetést. A megnyitón közreműködött Mándi Ákos zongoraművész, a Weiner Leó Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola egykori növendéke.
A múzeum előtt Síppal, dobbal, nádi hegedűvel címmel a kisvárdai Ligetkék együttes adott műsort, a múzeumban pedig Tündérmuzsika címmel énekes-táncos-mondókás játék várta a legkisebbeket Bumberák Majával.
Ezután került sor Az én múzeumom címmel meghirdetett rajzverseny eredményének kihirdetésére. A versenyre összesen 125 rajz érkezett (30 óvodás, 60 alsó tagozatos, 31 felső tagozatos és 4 középiskolás). Az eredményeket Szurcsik József festőművész ismertette, és adta át a Kisvárdai Rőtary Klub által felajánlott díjakat. A díjazottak:
Óvodások:
I. Tóth Zsombor (Nyitnikék Tagóvoda)
II. Pataki Ákos (Szent László Óvoda)
III. Szikora István (Szent László Óvoda)
Különdíj: Szabó Kata (3 éves, Meserét Óvoda, Döge)
Általános iskola, alsó tagozat:
I. Jurás Boglárka (Somogyi Rezső Általános Iskola)
I. Korponai Zsófia (Vári Emil Általános Iskola)
II. Korbás Bence
III. Kovács Petra (Somogyi Rezső Általános Iskola)
Különdíj: Szabolcsi Anett (Somogyi Rezső Általános Iskola)
Általános iskola, felső tagozat:
I. Pataki Márk (Református Általános Iskola és Gimnázium)
II. Purgel Réka (Vári Emil Általános Iskola)
III. Tóth Vivien (Várday István Tagintézmény és Ökoiskola)
Gimnázium:
I. Horváth Adrienn (Bessenyei György Gimnázium)
A díjkiosztó után tovább folytatódott a program A csurkától a pacsirtakontyig elnevezésű hajfonatkészítő versennyel, majd a Kuku kalandjai című sokszereplős mesejáték következett Bumberák Majával és a gyerekek aktív közreműködésével.
Az est vége felé került sor a Járd ki lábam, járd ki most! című táncházra, ahol kicsik és nagyok együtt tanulták a tánc alapjait. Az egész estés program zárásaként közös tánccal, énekkel búcsúztatták a jól sikerült rendezvényt.