Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tapintható-Láthatatlan

Legyen hasznos a nem látóknak, legyen szép a látóknak!

Köszönjük a sok biztatást, támogatást!

Köszönünk minden segítséget!

 

Kormánybiztos Úr, Kormányzó Úr, Polgármester Úr, Kedves Meghívott vendégek, Rotarysta Barátaim, Klubtársak, Interactosok! Hölgyeim és Uraim!

 

Minden civilszervezet életében fontos esemény, ha megmutathat valamit abból, amiért van, amiért létrejött.

Nagy izgalommal készültünk mi is erre a napra, hiszen a mai átadó ünnepség egy keresztmetszete a kisvárdai Rotary klub tevékenységének.

A Rotary egy olyan világszervezet, amelyben alapelv a közjó, mások segítése, humanitárius szolgálat. A Rotarysok szakmai- és magánéletükben magas etikai alapelveket követnek és arra törekszenek, hogy a világban megértés legyen és jó szándék. 

A kisváradai Rotary klub is ezen elvek mentén alakult és mindenütt ott van Kisvárdán és környékén, ahol segíteni lehet, ahol segíteni kell.  

A klub megalakulása óta támogatja a rászorulókat, a hátrányos helyzetűeket. Kisvárdai középiskolai tehetség-díjat alapított, segíti a fiatalok nyelvtanulását; a cserediák programok rendkívül népszerűek; népszerűek mert egy-egy gyermek számára kinyílik a világ és szinte felnőttként, önállóan, magabiztos nyelvtudás birtokában érkeznek haza, tele élménnyel.  Klubunk rendszeresen támogatja a gyermekotthon lakóit, a hajléktalan szállót, és a legcsodálatosabb az, hogy a Rotary tagjai tevékenyen, személyes közreműködéssel segítenek. A Kisvárdai Kórház gyermekosztályán ecsettel segítettünk a gyógyulást, egészség napot szerveztünk, véradást, és itt vagyunk az Ádventi készülődésekkor is és megannyi jótékonysági programmal igyekszünk segíteni a rászorultakon.

Ez a rotary szellem.

Ebben a szellemben készültünk a mai napra, ebben a szellemben készült el a tapintható láthatatlan domborművünk. A magyarországi Rotary klubok 1998-tól, a cselekvő humanizmus szellemében támogatnak és állítanak művészi alkotásokat, kisplasztikákat, domborműveket a vakok és gyengénlátók részére. A Kisvárdai Rotary Club tagjai, mi is fontosnak tartottuk, hogy csatlakozzunk ehhez a kezdeményezéshez, fontosnak tartottuk hogy Kisvárdán is felállításra kerülhessen „A mi Kisvárdánk”című, tapintható-láthatatlan dombormű.

A műalkotás eligazodást nyújt a vakok és gyengénlátók részére, megjelenítve a város kicsinyített mását, jellemző épületeit. Nem körzővel, vonalzóval készült. Kérem ne keressenek benne mérnöki pontosságokat. Tapintsák, lássák és gyönyörködjenek benne!

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Egy gondolatot engedjenek meg nekem a hátterünkről. Január 20-án a Rotary Nemzetközi Elnöke, Holger Knaack bejelentette, hogy a 2020–2021-es Rotary-év témája a „Rotary Opportunities”, a Rotary lehetőségek, vagyis a Rotary megnyitja a lehetőségeket. A nyitott ajtók mindemellett nekem többet is jelentenek; a nyíltságot, a nyitottságot és azt is, hogy a Rotary is, a Rotary Club Kisvárda is nyitott.

Talán ez már meg is mutatkozott, hiszen számos támogatónk lett a projektben; csatlakozott hozzánk Kisvárda Város Önkormányzata, polgármester úr, akik biztosították a helyet a műalkotás felállítására, csatlakoztak cégek, magánemberek. Természetesen itt is szeretném megköszönni és szeretném megköszönni mindazt a felajánlást, Önöknek, munkát,  

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Daku Attila

elnök, 2020/21